Hackathon: Buqs in je code? Of code in je Buqs?

10 dec, 2017

Hackathon: Buqs in je code? Of code in je Buqs?

Buqs? Wattuh?

De uitnodiging voor dit event was een open oproep aan Hackers in en rond Utrecht. De uitdaging om mee te helpen bedenken en (door)ontwikkelen van een specifieke smart city toepassing. Als het gaat om toegepaste techniek en de vele kansen voor data gestuurde oplossingen van de toekomst, dan staat Allardata vooraan in de rij! Aan ons namelijk de vraag voor nieuwe manieren en creatieve toepassingen voor de Buqs: elektronische “beestjes” die als zwerm een gebied in de stad tot leven brengen met hun licht- geluidseffecten. Ze zijn tijdelijk te monteren en kunnen met elkaar communiceren via een interne radio. Een heel gaaf startpunt dus. Bekijk hier (http://todaysart.org/project/buqs/) een video van de originele Buqs aan het werk, een project van Teun Verkerk & Joris Hoogeboom.

 • Wanneer: zaterdag 25 en zondag 26 november
 • Waar: RAUM en Pathé-Cinemec bij Utrecht Leidsche Rijn.
 • Organisatoren: Teun Verkerk & Joris Hoogeboom
 • Experts: Jaromir Mulders (workshop Arduino) Richard Bekking (tech support)
 • Deelnemers: creatievelingen, programmeurs, technasium scholieren 2 en 3 vwo

Geen hackathon is hetzelfde

Ondanks dat ik al meer dan 10 hackathons heb meegemaakt, weet ik nooit wat er gaat gebeuren op een hackathon. Zijn de deelnemers allemaal nerds met Linux stikkers op hun laptop, of zijn het mensen met een vlotte babbel en zo’n dure (maar grafische superieure) Macbook? Zijn het 100% mannen die over processors, cryptocurrencies en puntkommas praten? Of is het een meer gemixt gezelschap waarbij een paar vlotte marketing vrouwen helpen om alles wat zachter en toegankelijker te houden. Is het programma strak gemanaged door een dagvoorzitter met een stopwatch, of gaat het losjes en stuurt de groep het proces? Strak omkaderde uitdaging met requirements en beoordelings critiria, of mag je het allemaal lekker zelf kiezen? Zijn er experts uit het domein? Is er een hoofdprijs te winnen? Hoe zijn de broodjes bij de lunch? Afin: alles kan je tegenkomen dus. En je weet nooit wat je krijgt, dat maakt het juist zo leuk! Altijd steek ik er iets van op, heb ik bijzondere ontmoetingen en heb ik het enorm naar mijn zin. Ook nu.

Functionaliteit “hacken”

Dit was een heel prettig event. Leuke andere deelnemers met elk hun eigen insteek en reden om daar aanwezig te zijn. Er waren zelfs meerdere jeugdige leerlingen van het technasium die deelnamen als onderdeel van hun lesprogramma. Ik was onder de indruk van een 3-vwo-leerling die zelfverzekerd code schreef om het daarna duidelijk toe te lichten hoe ze dat had gedaan! Alles was heel vrijblijvend, precies genoeg sturing voor duidelijkheid en de uitdaging was breed genoeg dat iedereen er mee aan de slag kon. Omdat het een technisch platform was gebaseerd op een Arduino processor, lag de nadruk wel veel op het programmeren en echt hands-on aan de slag om een concept te maken. Geen fancy powerpoint presentaties dus, maar 2 dagen de tijd om te laten zien wat we in die korte tijd konden realiseren.

Fase 1: Een goed idee

Na een korte intro van de uitdagers, het programma en onszelf gingen we aan de slag met ideation; oftewel brainstormen over mogelijke richting waarin we zouden gaan werken. Zijn er combinaties te bedenken tussen deze Buqs en andere technieken of toepassingen?

Wat nou als ze een bewustzijn krijgen en doorhebben wat er in hun nabije omgeving gebeurd? Wat als je ze kan koppelen of besturen met je telefoon? Zijn er spelvormen uit te werken? Hoe kan je ze een individueel karakter geven? Kan je ze upgraden met meer sensoren, en wat zijn dan extra mogelijkheden?

Enkele toffe en wilde ideeën kwamen op papier en uiteindelijk werden we gevraagd om alles centraal aan elkaar te laten zien. Zo wist iedereen wat er aan mogelijkheden waren om zich bij aan te sluiten. We waren nog voor de lunch in kleine groepjes levendig aan het overleggen wat we precies zouden gaan maken, en hoe we dat zo snel mogelijk aan onze Buqs geleerd zouden krijgen. Hoog in energie en creatieve chaos op zo’n moment! Iedereen heeft ideeën, we praten allemaal tegelijk en springen van de hak op de tak. Fantastisch!

Fase 2: aan de slag

Even later was een globaal doel per groep duidelijk. Verschillende groepjes hadden elk hun eigen missie en een globaal idee van hoe ze dat konden gaan uitvoeren. Laptop open, Buqs erbij en iedereen keek bij elkaar mee of het al gelukt was om ze te programmeren.

Dat viel nog niet mee; het verschil in laptops, systemen, versies en drivers maakte dat vele van ons nog even moest puzzelen. Zo werkt dat: telkens weer ben je bezig om de volgende uitdaging op te lossen, totdat het klaar is of de tijd om. Gedurende de middag werden er meerdere workshops gegeven om deelnemers op snelheid te krijgen met het platform. Voorbeeld code op de beamer, toelichting wat er gedaan werd, en de deelnemers probeerde elk te doorgronden hoe variabelen, functies, integers en for-loops werken. Handig voor hen met weinig ervaring in programmeertalen. Ondertussen zat ik te priegelen met de on-board accelerometer die mij hopelijk aan het einde van de dag kon gaan rapporteren over hoe ik een Buq zou draaien of bewegen. Cruciaal voor mijn streven om een interactief spel te maken waarbij de Buq feedback geeft op subtiele bewegingen van eenieder die hem vasthoudt. Weer eens wat anders dan een van de vele management dashboard waar Allardata aan werkt in andere projecten.

Fase 3: de realiteit

De dromen en wilde ideeen vanuit de brainstorm vanmorgen blijken erg ambitieus, het duurt toch wel langer dan gehoopt om “even snel wat intelligentie” aan deze Buqs toe te voegen. Gezond oppertunisme heeft zijn tegenpool gevonden in de vele zoektochten naar verloren puntkomma’s, inconsistent resultaat, onvoorspelbaar gedrag, de juiste kleurpatronen en over het algemeen de complexiteit van hoe geluid eigenlijk is opgebouwd. De fantastische luchtkastelen lijken misschien toch niet haalbaar, naarmate het einde van de eerste dag dichterbij kruipt weten we allemaal dat er keuzes gemaakt moeten worden om morgen alsnog een leuke Buq op te leveren.

Fase 4: ontspanning

Zo rond 19 uur ruimen we de boel op en verplaatsen ons naar het RAUM-hoofdkwartier; een schattig huisje midden op het plein waar de tafel al is gedekt voor een heerlijke maaltijd. We praten bij over de dag, over wat we zijn tegengekomen, hoe we morgen door willen en hebben nu pas tijd om te vragen wat iedereen in het dagelijks leven eigenlijk doet. Want voor koetjes en kalfjes is tijdens de hackathon zelf geen tijd, dan wordt er gewerkt en zitten de mensen als het goed is gefocussed in hun eigen (team) bubbel. Nu dus tijd voor een biertje, een lach, mooie verhalen, een muziekje en een dobbelstenenspelletje. Ik reis terug naar Eindhoven voor een housewarming en een korte nacht. Einde van een lange maar gave eerste dag!

Fase 5: nieuwe energie

Zo rond half 10 is daar een warm welkom door de vriendelijke facilitaatster, euh… facilitatiere? Facilitatorster? Oke: de vrouw die voor ons eten en drinken zorgde dus. Koffie in pyjamabroek. Geen tijd te verliezen: na een nachtje slapen en de realisatie dat meer dan de helft van de tijd voorbij is, gaat alle focus op 100% om toffe dingen te bouwen. Het platform is duidelijk, de grootste uitdagingen overwonnen of opzijgezet en nu komt het aan op effectief bouwen. Er is nu alleen tijd voor overleg uit eigen belang, om zeker te zijn dat er genoeg geleerd en geleend kan worden van andermans code. Delen en vragen. Ik wist wat er nog nodig was om mijn game-buq tot een success te maken, maar of ik de tijd en rust kon vinden om dat te programmeren had ik minder vertrouwen in. De interne versnellingsmeter deed niet wat ik hem vroeg, en debuggen via de kleuren LEDs bracht welliswaar een helder lichteffect en daarmee letterlijke helderheid maar figuurlijk taste ik in het duister. Verzonken in gedachten tijdens mijn boterham met pindakaas “waarom loopt hij telkens vast? Heb ik een ongeldige typ-cast? Heb ik memory leak? Infinte-loop?”.

Fase X: afronding en de laatste minuten

Met nog 2 uur voordat we ieder onze Buq laten zien, zit de middag in een stroomversnelling. Overal hoor je overactieve Buqs schreeuwen en tikken omdat hun baasjes te korte delays en te hoge frequenties hebben ingesteld. Her en der begeleid met gegiechel, eureka en vele diepe zuchten.

Mijn code is een zooitje, ik verdwaal regelmatig in mijn eigen functies en lelijke if-then-else sturctuurtjes. Als oude docenten of ex-collega’s dit zouden zien dan volgt er geen applaus. Ik heb inmiddels een variabele gemaakt die random een getal tussen 1 en 10 kiest om per reboot te bepalen of de Buq zich braaf of hysterisch gedraagt. Net als in de echte wereld, heb je niet alles in de hand. Maaaaaar: al met al begint er zich voorspelbaar gedrag te vertonen; de Buq reageert op beweging en de interactie heeft al wat weg van een game.

Even een kleine break uit mijn eigen bubbel om te synchroniseren met de groep. De groep scholieren die met een escape-room aan de slag waren gegaan vroegen om input. Ik heb ze op gang geholpen door ze te laten zien hoe je met een flipover en post-its een papieren sequence diagram kan uitwerken als input voor je echte programmeer script. Of 3 apparaten op tafel leggen met elk een vel papier erbij, en dan uitschrijven wat je wil dat ze gaan doen. Met een dergelijk concept is het makkelijker code schrijven dan wanneer je je blind staart naar een knipperende cursor in je editor. Zie je wel: iedereen kan programmeren.

De ontknoping en informele evaluatie

Tijdens de laatste 10 minuten heb ik nog tactisch wat code van Casper kunne-euh… lenen om omringende passieve Buqs te commanderen geluid te maken. Dit was een welkome uitbreiding op mijn balanceer-spel die inmiddels 80% naar mijn zin werkte. Hij is daar de gehele middag mee bezig geweest en ik kon het zo “kopie-pasta” in mijn game-engine erbij zetten voor draadloze cross-buq special effects. Had ik Casper al bedankt? Bij deze.

De demonstraties aan elkaar waren heel levendig en gaven een prachtig beeld van waar iedereen de laatste 2 dagen mee bezig was geweest. Een van de oplossingen maakte slim gebruik van hun communicatiemogelijkheden waarbij 1 Buq als een dirigent zijn omringende Buqs geluids-opdrachten gaf. We zagen een escape-room werd terplekke nagespeeld door een groepje scholieren die de Buqs als een soort puzzelstukje gebruikte. Deze groep won uiteindelijk de 1e prijs voor het “meest creatieve idee” en gaan buiten het event om via school nog doorwerken om dit echte gestalte te geven. Gaaf! Ook zagen we een gehackte ton (hack-a-ton), die bij het omvallen een passend kleureffect liet zien. Verder een Buq die op netwerk events in te zetten is als matchmaker en sound-maatje.

Het deed mij goed te horen dat de 2 verschillende games gebaseerd op de interne bewegingssensor die ik had gemaakt werden beloond met de 1e prijs “best uitgewerkt prototype”. Yeah! Applaus en high-fives alom. Vooral leuk om te zien dat zelfs na het opruimen deze 2 buqs meegingen naar de borrelruimte om daar nog een 1 vs 1 spelletje “balancer” te spelen waarbij de Buq in een specifieke houding heel erg stil gehouden moest worden. Iedereen had een glimlach op tijdens wederom een lekkere maaltijd in de huisjes van RAUM, en we praten over toekomst plannen. Geweldig om zo’n constructieve mindset terug te zien bij een diverse club mensen, elk met een eigen achtergrond en plannen voor de toekomst, maar toch elkaar ontmoeten op een crossroad in een blokhutje vol tikkende geluidsbeestjes. Bankhangen met Netflix op zaterdag en zondag? Bah… doe mij maar een hackathon!

Met dank aan Deze Hackathon werd mede mogelijk gemaakt door

  RAUM
 Creative Coding Utrecht 
  Pathé-Cinemec Utrecht

 

Allard Couwenberg

6 comments

 1. Supercool, leuk om te lezen!

 2. Charlessmeal
  says:

  hOur company provides a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health website in case you want to look better with a help of health products. Our company offers herb-based healthcare products. Take a look at our health contributing site in case you want to strengthen your health. Our company provides general health products. Look at our health contributing website in case you want to look better. Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health website in case you want to to feel healthier with a help generic supplements. Our company provides a wide variety of non prescription products. Take a look at our health portal. Our company offers a wide variety of non prescription products. Visit our health site in case you want to feel better with a help of health products.
  Our company offers a wide variety of weight loss products. Look at our health contributing portal in case you want to feel better. Our company provides a wide variety of non prescription products. Look at our health portal in case you want to look better with a help of general health products. Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health website in case you want to look better with a help of health products. Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Visit our health portal in case you want to feel better with a help health products. Our company offers safe non prescription products. Look at our health contributing website in case you want to feel healthier.

 3. MichaelVek
  says:

  Sexy women in your city are looking for dating: http://bit.do/eYN5G?DtkQNfQtr5p

  Popular tags: my husband signed up online dating, best opening emails online dating, sri lanka dating sites uk, best lesbian dating app canada, online dating long distance relationship, dating fight or flight, sagittarius woman dating virgo man, fat guy dating tips, dating sites albuquerque nm, how to write a profile for online dating sample, dating a married man and his wife found out, how to get an ex back if he’s dating someone else, asian dating space.com, zohra dating site, dating websites for professionals free, how to delete my asian dating account, mature matchmaking, dating websites in china, online hookup stories reddit, dating two years no i love you, dating sites in jhb, kayak dating london, free dating sites atlanta ga, dating quilts, 12 year old dating sites, block b dating rumors, free dating with no credit card, hi5 dating online, dating navy men, cons of online dating sites, how does matchmaking work in overwatch, free online virtual dating worlds, food dating sites, modern indian dating site, speed dating in dc metro area, online dating headers, how to tell if you are dating a narcissist, dating overview, what are free dating sites yahoo answers, hindu sikh speed dating london, scotsman dating perfect partners, asian dating sites uk free, fish finder dating site, top dating website toronto, dating site disasters, water line hookup for refrigerator, thai ladies dating site, speed dating rapid city sd, dating and sex after divorce, columbia south carolina dating, dating fort worth texas, photo russian dating, matchmaking wikipedia deutsch, online dating headlines for guys, dating good man, mike walden dating coach sexting, funny messages to send a girl online dating, dating lancaster pa, speed dating portsmouth, is radiocarbon dating reliable, online dating not a good idea, good age for online dating, mexican girl dating white boy, fonejacker internet dating, dating a fat guy yahoo, my partner gay dating site, dating with low sex drive, hook up phone, heart hookup crossword, never pay for online dating, just hook up reviews, cyprus online dating, best free online dating sites 2016, speed dating sydney asian, rag speed dating southampton, dating someone whose partner died, breeze dating andover, speed dating boston 20s, first impressions speed dating brisbane, dating guys same age, venturebeat online dating, sagittarius woman dating capricorn man, hookup net, dating ex husband after divorce, im 30 dating a 40 year old, unusual dating websites, dating a patient, latvia dating sites for free, dating sugar mummy malaysia, the dating detox gemma burgess mobilism, dating boss’s sister, christmas gift ideas for guy you just started dating, the hook up tackle, speed dating binghamton ny, dating a girlfriend, christian dating portland oregon, asian dating maryland, gay arab dating website, social network free dating sites, how is absolute dating performed, dating a mormon reddit, cs go change matchmaking region, cornell dating site, dating advice newsletter, cancer dating aries, dating sites for professionals in bangalore, dating site in saudi arabia, a christian dating a non christian, friends with benefits dating free, 805 dating site, free 30 day trial dating sites, hook up av cables to component, cricket lover dating, khuntoria dating for real, free vegan online dating, vietnamese speed dating, dating site for social anxiety, matchmaking my friends, dating over 40 washington dc, dating but not girlfriend and boyfriend, middlesbrough dating, first message dating example, funny opening lines for dating sites, cougar life dating app, gift ideas for dating couples, what do you get a man you just started dating for christmas, dating in raleigh-durham, dating fighter pilot, dating sites for runners, ariana grande dating history list, final fantasy x-2 publicity and matchmaking, free match making horoscope marriage, dating someone too soon after divorce, dating articles 2013, muslim dating beliefs, sugar daddy dating sites reviews, klang girl dating, online dating while fat, sugar mummies dating in nigeria, muslim dating sites singapore, c-14 dating, best dating sites reviews 2012, changsha dating site, dating erin heatherton, indian dating friends, kostenlos dating deutschland, hook up site ashley, online free chat dating site, the hook up kristen epub bud, burgess abernethy dating history, mongolian dating customs, dating friends advice, methods of dating ice cores, west indies dating site, dating a trans woman yahoo, media1first casual dating, internet dating sites in ireland, best things to say speed dating, free dating online singapore, free black lesbian dating sites, dating sites volledig gratis belgie, hillbilly dating sites, kharkov dating agency, elite dating service minneapolis, dating in usa, free dating websites for teens, 22 year old man dating a 30 year old woman, college hookup etiquette, can you hook up a portable propane tank to a water heater, dating a taller girl, dating sites filipina, dating sites australia plenty of fish, 100 percent free dating sites canada, good excuses to stop dating someone, dating during holidays, free dating sites no hidden fees, second love dating website, nwi speed dating, good morning america dating sites, christian dating site worldwide, best dating site for latinas, dating site for zombie lovers, chicken soup for the dating soul, gemini dating compatibility, local hook up phone lines, college hookup story, why dating is good for you, jehovah witness dating site australia, things you should know about a guy before you start dating, free russian dating, free dating and hookup sites, dating sites hollywood stars actually use, my friends dating my ex, dating site for anime fans, speed dating karlsruhe erfahrungen, skout dating online, educated dating sites uk, go fish dating ireland, dating agency cyrano ep 13 sub espaГ±ol, apps dating android, casablanca dating, watch dating agency cyrano ep 6 eng sub, matchmaking part 19 c, carbon dating ppt presentation, jewish speed dating uk, what does relative age dating mean, ny state laws on dating a minor, clyde1 dating 40+, que significa hook up yahoo, free online geek dating sites, seventh day adventist dating site, speed dating rive nord, the truths about dating and mating goodreads, taglines for internet dating, david deangelo double your dating rapidshare, cowboy dating site reviews, auction hunters carolyn dating, best dating websites dc, south korean matchmaking, rich widows dating site, dating advice when to become exclusive, dating sevastopol, guyana dating website, online dating american singles, dating sites buenos aires argentina, gypsy dating online, illinois state university dating, i’m dating my boss’s daughter, job dating credit agricole rennes, dating credits, low response rate online dating, is it possible to find love on a dating site, catholic dating online service, japan dating online, good speed dating questions, dating websites over 60, memphis dating site, dating service sunshine coast, infp dating site, i am dating my female teacher, dating ex gf friend, dating the girl of your dreams, photo tips for dating sites, kundli match making software in hindi free download full version, ano ang dating pangalan ng iraq, disabled dating sites uk free, ashton pipe dating, is speed dating pathetic, 100 online dating site, british asian dating events, dating rich chinese girl, d/s dating websites, dating sites for directors

Leave a Reply

*