IoT Stadslab in Den Bosch – Maak fysieke objecten ‘smart’
Maak alle objecten ‘slim’
Wat als onze vuilnisbakken, parkbankjes, schommels, deuren, lantaarnpalen, fietsen en alle fysieke objecten die in de buitenruimte staan zijn uitgerust met sensoren en samenwerken om ons leven gemakkelijker, veiliger en beter te maken? Data en techniek als middel om bewoners van een stad te dienen. Het is geen kleine ambitie of eenvoudige opdracht om ‘Internet of Things’ plots te integreren in ons leven. We zijn bewust van onze privacy en willen soms juist even uitschakelen.
Op 30 oktober om 14.00 uur was de officieel opening van het IoT Stadslab tijdens de Den Bosch Data Week. Allardata was aanwezig om te proeven hoe Den Bosch experimenteert met IOT oplossingen. Oprecht onder de indruk van de voortgang, hoe het gelukt is om in een korte tijd al goed doordachte en tastbare demos te bouwen.
Wie wat waar wanneer waarom?
- Wanneer: Dinsdag 30 oktobert 2018
- Waar: IoT Stadslab op het Grassoterrein in Den Bosch.
- Ontvangst: Gemeente Den Bosch, IoT Stadslab en Avans
- Expert Students: Vrije minor @Avans, academie voor industrie en informatica
- Publiek: Iedereen: inwoners, bedrijfsleven, onderwijs en overheid
Over het IoT Stadlab
Experimenteren, kennis delen en samen bouwen aan de digitalisering van de slimme buitenruimte in ‘s-Hertogenbosch. Vanaf nu kan het in het IoT Stadslab op het Grassoterrein. Het Stadslab is een technische werkplaats waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid plannen verder uitdenken en waar we letterlijk met elkaar aan de slag gaan. Zo ontwikkelen we mee aan de kwaliteit van leven in de stad.
Lees meer over het IoT StadsLab op de website: https://www.iotstadslab.nl/
Vier maatschappelijke vraagstukken
In het lab werken nu 20 studenten van Avans een half jaar lang aan vier uitdagende maatschappelijke vraagstukken die leven in de stad. Tijdens dit event presenteren zij hun ideeën, die nog vollop in ontwikkeling zijn.
Oplossing 1: Realtime waterkwaliteit
Overheid en waterschap zetten zich in voor gezond en veilig water in de buitenruimte waar veel verschillende aspecten invloed hebben op de waterkwaliteit. Dit word continue gemeten door professionele apparatuur op enkele plekken. Wat zou er gebeuren als je een mobiele sensorkit maakt die op veel meer verschillende plekken in het water kan meten en realtime data analyseert?
Dat is de uitdaging waar deze eerste groep mee aan de slag is gegaan. Hun huidige opstelling bestaat uit twee sensor apparaten die elk 1 aspect meten; temperatuur en de andere de zuurgraat (pH). Beide sturen hun gegevens door naar een database waar direct een live dashboard aan de analist laat zien hoe het ervoor staat. Dit is al een sterke demo, maar voor een release op het open water moet er nog hard worden doorgewerkt.
Oplossing 2: Urban Active Square
Buitensportvelden staan steeds vaker leeg, jeugd maar ook volwassenen zitten binnen voor de televisie en spelcomputer. De gemeente wil een vaste plek maken waar basketballen, skaten en andere urban sports weer opnieuw opleven. De gemeente ziet kansen om vernieuwde concepten te ontwikkelen waar data, slimme technologie en sensoren worden gebruikt in een interactieve plek.
Sinds de start van het project slechts 2 maanden geleden, hebben de studenten van Avans met elk een andere studieachtergrond samengewerkt om een gave sport demo tot stand te laten komen. Op een app is een basketbaltraining te selecteren die via een beamer op het veld geprojecteerd word, vervolgens kan de speler de training volgen en wanneer de basket een bal ziet langskomen is er een kleine LED-show te zien. Geweldig om sport op deze manier opnieuw in het zonnetje (kunstmatig licht welliswaar) te zetten.
Oplossing 3: Rommel afvalcontainers
Je kent het wel: rommel rondom een ondergrond afvalpunt. Vuilniszakken, hout, sloopafval en zelfs oud meubilair staan regelmatig in een grote stap opgesteld. Vanuit de bewoners, wijk en bedrijfsvoering wordt dit als ongewenst ervaren. In deze minor wordt de oplossing gezocht in technologie door het plaatsen van technologie om gedrag terplekke te beinvloeden.
De smart city oplossing voor dit ‘rommelprobleem’ is goed zichtbaar in een werkende demo. Eerst is het probleem in kaart gebracht via tellingen, nagedacht over scenario’s en daarna al snel een donor-prullenbak geupgrade met sensors en intelligentie… Deze vuilnisbak geeft met kleuren en licht aan wanneer deze ‘ontevreden’ is met rommel naast zich. Gaaf! Die technologie kan ik in een volle trein ook wel gebruiken…
Oplossing 4: smart data grid
Wat als alle objecten ineens data beginnen te verzamelen, verwerken en doorsturen? ALLE objecten… Nou we zijn nog niet op het punt dat elke baksteen zijn gevoel gaat uiten, maar het is belangrijk om vooruit te kijken hoe een uitbreiding van metingen op grote schaal impact heeft op communicatie infrastructuur. Het LoRa netwerk stelt systemen instaat om op langere afstanden meetgegevens te sturen naar een node in de buurt, daarna biedt communicatie via het reguliere internet meer mogelijkheden voor uitwisseling van gegevens met andere apparaten, organisaties en zelfs andere steden.
Het is belangrijk om buurtbewoners vroeg te betrekken bij het proces van ‘slimmere objecten’ zodat iedereen een mening kan vormen over de (on)mogelijkheden. Door te denken aan bijvoorbeeld een groot interactief dashboard waar continue nieuwe waarden over dat gebied zichtbaar zijn, kan je zichtbaarheid creeeren als uitnodiging om betrokken te raken in het welzijn in de buurt.
Conclusie en follow-up
Vanuit Eindhoven is Allardata op bezoek geweest bij de Den Bosch Data Week om te leren over de smart city toepassingen die data inzetten voor een betere leefomgeving. Dit gebeurd overal maar vergt samenwerking en versterking tussen organisaties, scholen en bedrijven om samen te bouwen aan onze technische toekomst.
Nieuwsgierig?
Doe mee met de beweging op een van de maandelijkse Meetups in Den Bosch: IoT stadslab on Meetup. Bekijk de lijst met komende events hier.
Praat mee, denk mee, doe mee met ideeen en oplossingen voor de Smart City van de toekomst, door contact te zoeken met Allardata!